logo

8 olympijských disciplín, v ktorých sa najlepšie zarába

8.8.2024

cover image

Od basketbalu, cez futbal, až po golf. V každej disciplíne nájdeme vrcholových športovcov, ktorí dominujú nielen na ihriskách, ale aj v zárobkoch. Tie sa skladajú z odmien z turnajov, no veľkú časť tvoria aj reklamné aktivity a spolupráce. Ktoré z disciplín patria medzi tie najvýnosnejšie? A kto je na ich vrchole? Na to sa pozrieme bližšie v tomto článku.

1. Basketbal

Priemerné zárobky profesionálov: 8,32 milióna dolárov ročne

Najviac zarábajúci športovec z OH 2024: LeBron James – 128 miliónov dolárov ročne

Väčšina odhadovaného čistého majetku amerického hráča vo výške 1,2 miliardy dolárov však v skutočnosti nepochádza zo športu, ale zo spoluprác a podpory značiek ako Nike, AT&T a jeho investícií do Fenway Sports Group. Za posledný rok LeBron James zarobil 48,2 milióna dolárov v NBA prostredníctvom svojho platu a 80 miliónov dolárov za projekty mimo basketbalového ihriska.

2. Futbal

Priemerné zárobky profesionálov: 3-5 miliónov dolárov ročne

Najviac zarábajúci športovec z OH 2024: Julián Álvarez – 5 miliónov dolárov ročne

Julián Álvarez je považovaný za jeden z najsľubnejších mladých talentov vo futbale. Za minulý rok si tento argentínsky futbalista zarobil platom 2,6 milióna dolárov, bonusmi v rozmedzí 500 tisíc až 1 milión dolárov, no a z reklamy a sponzoringu medzi 1 až 2 miliónmi dolárov. Jeho trhová hodnota je však aktuálne až 97,6 milióna dolárov.

3. Tenis

Priemerné zárobky profesionálov: 510 tisíc – 7,9 milióna dolárov ročne

Najviac zarábajúci športovec z OH 2024: Carlos Alcaraz – 45 miliónov ročne

Carlos Alcaraz zarobil za posledných 12 mesiacov odhadom 45 miliónov dolárov, čo je o 6 miliónov viac, ako Novak Djokovič. Práve spomínaná dvojica zarába ročne o poznanie viac, ako ďalší najlepšie zarábajúci tenisti sveta. Najlepších 5 tenistov na svete zarába v priemere takmer 8 miliónov dolárov ročne, zatiaľ čo hráči v rebríčku umiestnení na 50. až 100. mieste dostanú za rok plat 510 tisíc dolárov. Hráči, ktorí sa umiestnili na 500. až 1 000. pozícii zarobia v priemere takmer 7 tisíc dolárov za rok.

4. Golf

Priemerné zárobky profesionálov: 1,5 milióna dolárov ročne

Najviac zarábajúci športovec z OH 2024: Jon Rahm - 218 miliónov dolárov ročne

Celosvetovou jednotkou v zárobku spomedzi hráčov golfu je 29-ročný španiel Jon Rahm, ktorý zarobil za rok viac ako dvojnásobok oproti druhému najziskovejšiemu hráčovi menom Rory McIlroy. A to aj napriek faktu, že tento rok zatiaľ nevyhral žiaden turnaj. Za spoluprácu s Mercedes-Benz a inými veľkými značkami nadobudol za rok viac ako 20 miliónov dolárov.

Platy - 8 olympijských disciplín s najlepšími zárobkami

5. Box

Priemerné zárobky profesionálov: 51 tisíc dolárov ročne

Najviac zarábajúci športovec z OH 2024: Údaj nie je dostupný

Box je šport, ktorý priťahuje celosvetovú pozornosť počas svojich najväčších zápasov. Prvé miesto v  zárobkoch obsadil Anthony Joshua z Británie, ktorý za svoju kariéru zarobil doposiaľ 250 miliónov dolárov, druhým je mexický boxer Canelo Alvarez so zárobkom 200 miliónov dolárov, no a treticu uzatvára Američan Tyson Fury ktorý zarobil 150 miliónov dolárov.

6. Cestná cyklistika

Priemerné zárobky profesionálov: 30-50 tisíc dolárov ročne 

Najviac zarábajúci športovec z OH 2024: Primož Roglič – 4,9 milióna dolárov ročne

V uplynulom roku si slovinský cestný cyklistika Primož Roglič dokázal svojim výkonom, ako aj reklamnými aktivitami zarobiť bezmála 5 miliónov dolárov. V cyklistike však existuje veľká priepasť medzi platmi mužov a žien. Muži na úrovni World Tour majú minimálnu mzdu tesne pod 60 tisíc dolárov, zatiaľ čo ženy v rovnakej kategórii zarobia v priemere 28 tisíc dolárov.

7. Jazdectvo

Priemerné zárobky profesionálov: 35 tisíc dolárov ročne 

Najviac zarábajúci športovec z OH 2024: Údaj nie je dostupný

Na olympiáde síce jazdci vo väčšine prípadov peňažnú výhru nedostávajú, no príležitostí zarobiť si v rôznych jazdeckých disciplínach je stále mnoho. Výška výhry sa na jazdeckých podujatiach sa môžu výrazne líšiť v závislosti od disciplíny a úrovne súťaže. Na svetových jazdeckých hrách sa zárobok pohybuje do výšky 54 tisíc dolárov, dostihy sú najviac výnosnou disciplínou, v ktorej môže víťaz získať odmenu v stovkách tisícov dolárov. Treťou kategóriou je parkúr, s výhrou 95 tisíc dolárov.

8. Atletika

Priemerné zárobky profesionálov: 15 tisíc – 50 tisíc dolárov ročne

Najviac zarábajúci športovec z OH 2024: Noah Lyles – 2,5 milióna dolárov ročne

Noah Lyles, ako aktuálny olympijský víťaz v behu na 100m a jeden z najlepších šprintérov na svete, zarába významné sumy zo svojich športových výkonov a sponzorských zmlúv. Najväčšiu časť ziskov tvorí práve stabilný príjem z reklamy, ktorú robí aktuálne napríklad pre značku Adidas.


Zistite, či zarábate férovo

Získajte bezplatné osobné porovnanie platu.

Porovnajte si plat